Zo leert u uw kat ongewenst gedrag af

Heeft u last van ongewenst gedrag van uw kat? Dan kunt u hier verschillende maatregelen tegen nemen. Katten zijn een van de meest geliefde huisdieren in verschillende soorten huishoudens. Van lapjeskatten tot speciale raskatten, deze dieren komen in allerlei soorten en maten voor. De ene kant speurt het liefst de hele buurt af, terwijl andere katten juist lekker opgekruld op de bank blijft liggen. Omdat iedere kat daarnaast ook nog eens zijn eigen karakter heeft, kunnen katten soms ongewenst gedrag vertonen. Zij zijn namelijk niet allemaal tevreden over hun huishouden en kunnen dit laten blijken door bijvoorbeeld te krabben, agressief te doen tegen andere katten of in huis te plassen. Om dit gedrag af te leren kunt u verschillende maatregelen nemen.

Krabben

Katten houden van krabben en zullen dan ook regelmatig aan de krabpaal hangen om hun nagels te scherpen of uit te nodigen om te spelen. Wanneer de kat onvoldoende mogelijkheid krijgt om te krabben, dan zal hij een nieuwe bank of leren stoel al snel een goed alternatief vinden. Echter kunnen katten ook krabben om hun territorium af te bakenen. Hiermee verspreiden zij hun geur via kliertjes in de voetzool. Om extra duidelijk te maken dat het gebied hun territorium is, krabben ze vaak op dezelfde plaatsen. Katten doen dit omdat zij zich onveilig of onzeker voelen. Zorg dat de krabpaal aantrekkelijk wordt door bijvoorbeeld snoepjes rond de paal te leggen. Wanneer de kat toch op een andere plek begint te krabben, haal hem daar dan weg en zet hem bij de krabpaal neer.

Meerdere katten bij elkaar

Sommige katten kunnen uitstekend met elkaar overweg, anderen zullen flink tegen elkaar strijden. De oorzaak hiervan is vaak lastig te achterhalen, maar wel is dit erg belangrijk. Bij een gespannen situatie zullen de katten hun ongewenste gedrag blijven vertonen, met alle gevolgen van dien. De gespannen situatie is weg te nemen met feliway friends. Dit is een middel dat geur verspreid, het zogenoemde Cat Appeasing Pheromone. Dit feromoon wordt normaal door de moederpoes afgegeven om de kittens een veilig gevoel te geven en hen aan elkaar te laten hechten.

In huis plassen

Wanneer uw kat in huis plast is dit vaak erg vervelend. Belangrijk is om de oorzaak te onderzoeken. Houdt bijvoorbeeld bij wanneer de kat dit doet: na het verschonen van de kattenbak, na het verplaatsen van de kattenbak, sinds er een nieuwe kat bij is gekomen of bijvoorbeeld wanneer de kattenbak vies is. Dit zijn normale situaties voor een kat om niet op te kattenbak te plassen. Soms is een medisch probleem de oorzaak. Bij een vermoeden hiervan is het aan te raden de kat naar de dierenarts te brengen.