Wat heb je nodig voor een open haard?

Er zijn maar weinig dingen gezelliger, dan de knisperende vlammen in een open haard. Maar alleen een echte open haard hebben is niet genoeg. Er zijn meerdere onderdelen nodig om een open haard zowel veilig als efficiënt te laten werken, zoals een rookkanaal, ventilator en de juiste brandstof. In dit artikel leest u precies wat u nodig heeft voor een open haard.

1. Rookkanaal

Een goed rookkanaal is in Brussel onmisbaar voor uw open haard. Het is de verbinding van de open haard naar het dak, waardoor rook en verbrandingsresten uit de haard kunnen ontsnappen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het rookkanaal de juiste afmetingen heeft, dat betekent dat u het rookkanaal moet opmeten voordat u het koopt. Maar liever laat u dit doen om fouten te voorkomen. Een rookkanaal dat te groot of te klein is, zal het zijn werk niet effectief doen. En dat kan resulteren in rook die uw huis binnenstroomt in plaats van door het dak naar buiten te gaan, en dat is levensgevaarlijk.

2. Ventilator

Een ander belangrijk element van een goed functionerende haard is een ventilator. Deze zuigt zowel rook als verbrandingsresten naar het dak toe, waar ze veilig kunnen ontsnappen. Ventilatoren voor de haard zijn er in alle soorten en maten. Naast de juiste afmetingen moet de ventilator ook voldoende vermogen hebben om zijn werk goed te doen, anders heeft het geen effect.

3. Brandstof

Tot slot brandstof. Afhankelijk van het soort brandstof die u gebruikt (hout, pellets, gas, enz.) brengen grote hitte en vuur altijd een veiligheidsrisico met zich mee. Neem afhankelijk van de soort brandstof dus de juiste veiligheidsmaatregelen. Zoals: ervoor zorgen dat er zich geen brandbare materialen in de buurt van uw haard bevinden. En goede ventilatie bij open vuur. Door deze maatregelen in acht te nemen, kan iedereen veilig genieten van een gezellig haardvuur.

Conclusie

Met het juiste rookkanaal, een krachtige ventilator en de juiste brandstof en veiligheidsmaatregelen, kan iedereen genieten van wat quality time bij de warme gloed van de open haard! Ook met meer daglicht wordt het gezelliger in huis. Haal de zon naar binnen metmooie lichtkoepels!